Tribuna/Баскетбол/Блоги/На уровне и под эгидой/Де гравці збірної розпочнуть баскетбольний сезон: Іспанія, Угорщина, Японія і багато «Прометея»

Де гравці збірної розпочнуть баскетбольний сезон: Іспанія, Угорщина, Японія і багато «Прометея»

Лише один представник Суперліги.

Автор — Андрей Белик
27 вересня, 13:42
2
Де гравці збірної розпочнуть баскетбольний сезон: Іспанія, Угорщина, Японія і багато «Прометея»

З тим, коли стартують найцікавіші для українського вболівальника турніри у новому баскетбольному сезоні, ми вже розібралися. Настав час подивитись, де сезон-2023/24 розпочнуть наші найкращі гравці – представники основного складу та кандидати до національної збірної.

Щоб уникнути суперечок щодо того, чи варто вважати того чи іншого баскетболіста збірником, при складанні цього списку баскетбольна редакція omax-center.com.ua взяла за основу найбільш об’єктивний з усіх факторів – проведені матчі за національну команду. До переліку потрапив кожен гравець, за винятком Джерома Рендла, хто з’являвся на майданчику бодай в одному з трьох нещодавніх офіційних стартів збірної – відборі до ЧС-2023, Євробаскеті-2022 та серпневому олімпійському прекваліфаєрі.

Сукупно їх назбиралось аж 25 – вам точно буде за ким стежити й за межами рідної Суперліги.

Вихованець черкаського баскетболу, здається, ще ніколи у кар’єрі не був настільки близьким до повернення у Європу – влітку до нього вистачало інтересу з боку клубів Євроліги, принаймні один з яких, грецький «Панатінаїкос», робив Михайлюку реальну контрактну пропозицію.

Наприкінці серпня Сві все ж знайшов нову роботу в НБА – і фактично вперше у кар’єрі опинився у складі претендента на чемпіонський титул («Лейкерс» зразка дебютного року українця у найсильнішій лізі світу таким було назвати дуже складно). Втім, контракт захисника із «Селтікс» гарантований лише частково, тому Михайлюку ще доведеться поборотися за місце у фінальному ростері команди Джо Маззулли на новий чемпіонат у тренувальному таборі та виставкових поєдинках – так само, як це було і у «Нью-Йорку» перед попереднім сезоном.

П’ятий пік драфту-2013 залишається в НБА на свій одинадцятий сезон – і продовжує йти за рекордом за зіграними матчами у лізі серед усіх українських баскетболістів, який поки що належить Віталію Потапенку (щоб випередити колишнього центрового, а нині асистента Тейлора Дженкінса у «Мемфісі», Леню треба провести 15 зустрічей).

У попередній регулярці Олексій виходив на майданчик лише 26 разів і мав найгіршу у профі-кар’єрі статистику – цифри бігмена (1,7 очка та 2,3 підбирання за 6,2 хвилини) були навіть скромнішими, ніж у дебютному сезоні. Але, як і два роки тому у «Вашингтоні», Лень непогано показав себе у серії плей-оф проти топового суперника – і завдяки цьому отримав новий контракт від «Кінгз».

Роль українця у «Сакраменто» навряд чи суттєво зміниться порівняно із попереднім роком. Домантас Сабоніс продовжуватиме отримувати левову частину хвилин на п’ятірці, Трей Лайлз заслужив довіру тренерського складу команди як корисний резервіст, та й майже всі помітні підписання каліфорнійців у міжсезоння – чинний MVP Євроліги Саша Везенков та володар трьох чемпіонських перснів Джавейл Макгі – було зроблено саме у передню лінію. Однак Лень свій статус допоміжного баскетболіста під певні матчапи приймає – і знову терпляче чекатиме шансів показати себе.

Дмитро Скапінцев – вільний агент / права належать «Нью-Йорку»

Формально бігмен, який гідно проявив себе у Літній лізі у складі «Нікс», зараз знаходиться без клубу – але сезон, якщо не трапиться чогось дивовижного та непередбачуваного, розпочне у «Вестчестері» з Ліги розвитку.

Нещодавно «Нью-Йорк» уклав та розірвав з українцем типовий контракт Exhibit 10 – якраз для того, щоб залишити права на нього у клубній системі. «Нікс» зараз не мають якогось дефіциту центрових (Мітчелл Робінсон, Айзея Хартенштайн та Джеріко Сімс – точно не найкращий у світі, але все ж непоганий вибір на цю позицію), проте бачать у Скапінцеві достатню перспективу, щоб продовжувати працювати над його розвитком.

Після п’ятирічної перерви вихованець «Хіміка» повернувся у команду, з якої розпочалась іспанська частина його професійної кар’єри – і вже навіть встиг провести один матч за «Обрадойро» у Лізі АСВ. Непоганими сезонами у «Гран-Канарії» та «Мурсії» Пустовий довів, що все ще може бути важливим гравцем ротації на рівні найкращого національного чемпіонату Європи, і має шанс зіграти у єврокубках – вже 26 вересня команда Артема стартує у кваліфікації баскетбольної Ліги чемпіонів.

Головним конкурентом українця у боротьбі за ігровий час буде 22-річний литовський проспект Марек Блажевич, що проводить в «Обрадойро» свій другий сезон. Втім, тренер галісійців Мончо Фернандес поки що не віддає якоїсь суттєвої переваги комусь з бігменів: у стартовому турі чемпіонату вони отримали схожі хвилини (Блажевич – 21, Пустовий – 18), а якщо команда проб’ється у групу ЛЧ, змагального навантаження з головою вистачить усім.

Володимир Герун – «Сендай» (Японія)

Попередня команда Геруна, «Бетіс», з топ-дивізіону іспанського чемпіонату за підсумками сезону-2022/23 вилетіла, і нове місце роботи український бігмен знайшов взагалі на іншому кінці планети – у японській лізі, що зараз вважається однією з найбільш стрімко прогресуючих у світі.

Минулого року «Сендай» був аутсайдером своєї першості (лише 19 перемог у 60 поєдинках), але на новий чемпіонат зібрав солідну передню лінію – разом з Геруном її сформували американці Нейтан Бут (ексгравець німецького «Ольденбурга» та турецької «Дарушшафаки») та Рейшон Томас (виступав, зокрема, за італійський «Сассарі» та сербський «Партизан»).

У міжсезоння «титани» підсилили українську частину власного ростеру, додавши до нього двох важливих гравців національної команди – форвардів Войналовича та Боброва. Перший ще на початку літа уклав із півфіналістом попереднього розіграшу Єврокубка дворічну угоду, а другий готувався у таборі «Прометея» до нового сезону, паралельно шукаючи нове місце роботи, і справив на штаб Ронена Гінзбурга достатнє враження, щоб отримати свій контракт.

Хто зі збірників матиме у суттєво оновленому «Прометеї» великі ролі, а хто – епізодичні, поки що сказати складно. Жоден з шести передсезонних матчів команда не провела у складі, наближеному до оптимального, та й самі українці здорові не всі: Петров продовжує відновлюватись після травми, отриманої в олімпійському прекваліфаєрі, а Санон пропустив товариські турніри у Польщі та Туреччині через нове пошкодження. Але досвід попереднього сезону каже, що свої шанси отримають усі – лише у регулярних чемпіонатах Єврокубка та Латвійсько-естонської ліги підопічні Гінзбурга проведуть майже півсотні поєдинків, ще й з лімітом у шість іноземців у ЛЕБЛ.

Кілька років тому коуч збірної Віталій Степановський вже працював із плеймейкером у «Хіміку», а у новому сезоні тренуватиме Зотова у румунському чемпіонаті. Це чудовий шанс для гравця: з одного боку, легіонерський досвід у не топовому, але достатньо конкурентному європейському чемпіонаті, з іншого – добре знайомий йому фахівець, який точно довірятиме співвітчизнику, і довірятиме багато.

На відміну від попередньої кампанії, у сезоні-2023/24 «Крайова» не виступатиме у єврокубках – лише у національному чемпіонаті. Здобути титул у Румунії не так вже й легко (в останні роки на внутрішній арені домінує «Клуж», що має потужніші за головних конкурентів ресурси), але покращити минулорічний результат команди, виліт у чвертьфіналі плей-оф, Степановський із Зотовим точно спробують.

Олександр Мішула – «ЗТЕ» (Угорщина)

Один з найкращих снайперів покоління продовжує збирати цікавий легіонерський досвід – після Туреччини, Чехії та Кіпру на новий сезон Мішула підписався в угорському чемпіонаті. Хід неочевидний лише на перший погляд: влітку «ЗТЕ» очолив чех Любомир Ружичка, який раніше тренував українця у «Брно». І, судячи з передсезонних матчів, довірить Олександру лідерську роль у команді.

Боротиметься колектив українського захисника якщо не за титул, то принаймні за нагороди – попередній регулярний чемпіонат угорської ліги «ЗТЕ» завершив на четвертій позиції, а у підготовці до сезону двічі переграв бронзового призера минулої першості «Корменд», що виступатиме у Кубку Європи ФІБА.

Артем Ковальов – «Віймсі» (Естонія)

Найбільш цікавий сезон з цієї трійки чекає на Ковляра. «Калев» українця точно гратиме у єврокубках (стартуватиме 25 вересня у кваліфікації ЛЧ, а якщо не подолає її, виступатиме у Кубку Європи ФІБА, де у минулому розіграші дійшов аж до півфіналу) і виправлятиметься за весінню невдачу у ЛЕБЛ – естонська команда чудово пройшла регулярний сезон і була єдиною, кому вдалося здолати в ньому «Прометей», але програла все у фіналі чотирьох, на який у неї не залишилося ані сил, ані вогню в очах.

Шундель після якісного року у складі «ТалТека» пішов на підвищення, змінивши дев’яту команду минулого сезону ЛЕБЛ на бронзового призера ліги – і гратиме там чимало (вихід у старті та понад 28 хвилин у першому поєдинку регулярки на це недвозначно натякають). А Ковальов кілька днів тому розширив українське представництво у «Віймсі», долучившись до коуча збірної U-16 Дмитра Коломійченка, який працює в естонській команді другим тренером, та захисника збірної U-18 Іллі Ліщини.

MVP попереднього розіграшу Суперліги – єдиний гравець, що викликався до збірної у статусі представника національного чемпіонату після повномасштабного вторгнення РФ. Навряд чи Степановський (у лютому Конєв грав ще в Айнарса Багатскіса) розраховуватиме на 34-річного форварда як на важливого гравця збірної у наступних відбіркових циклах, однак якщо на третій-четвертій позиціях у національної команди будуть кадрові проблеми, Володимир точно зможе допомогти.

Що стосується Суперліги, у ній Конєв залишиться ледь не головною зіркою і одним з найбільш впливових на результат своєї команди гравців – і боротиметься з «Будівельником» за нове чемпіонство.

Троє гравців минулорічного міжнародного складу «Будівельника» та несподіваний серпневий дебютант збірної Чумаков поки що залишаються без контрактів на новий сезон. Втім, часу на працевлаштування та набір змагальних кондицій у них в контексті національної команди ще більш ніж достатньо – її наступні офіційні зустрічі (це буде кваліфаєр Євробаскета-2025) заплановані на лютий 2024-го.

Досвідчений плеймейкер близький до повернення на майданчик – повністю відновитися від травми, отриманої ще навесні, він має до кінця жовтня. Проте контракту на новий сезон ані з «Прометеєм», у складі якого Денис провів попередні роки, ані з будь-яким іншим клубом, він поки що не має.

Натомість Кравцов та Павлов лише починають тривалу реабілітацію після важких травм, отриманих у збірній влітку: центровий порвав ахіл в олімпійському прекваліфаєрі, а форвард – хрести під час підготовки до нього у товариському матчі. Їх у грі ми, скоріше за все, побачимо вже у наступному календарному році.

Інші пости блогу

Всі пости