Tribuna/Футбол/Блоги/Український футбол/Всі (навіть Ребров) згадують поразку збірної Шевченка Мальті – але цього спарингу немає в реєстрі ФІФА

Всі (навіть Ребров) згадують поразку збірної Шевченка Мальті – але цього спарингу немає в реєстрі ФІФА

Справа в правилі, на яке скаржився тренер ще перед Німеччиною.

Вчора, 20:30
24
Всі (навіть Ребров) згадують поразку збірної Шевченка Мальті – але цього спарингу немає в реєстрі ФІФА

17 жовтня збірна України зіграє свій другий офіційний матч проти збірної Мальти – у рамках відбору на Євро-2024. Однак команди вже зустрічалися і раніше – й увійшли в історію як матч збірних-членів ФІФА, який організація не визнала.

Україна вже грала спаринг проти Мальти у 2017-му – його не зареєструвала ФІФА як офіційний матч збірних

Наша команда вже грала спаринг проти мальтійців у 2017-му під керівництвом Андрія Шевченка в австрійському Ґраці. Тоді збірна України неочікувано програла – 0:1.

У перерві того товариського матчу з Мальтою Андрій Шевченко пішов на доволі несподіваний крок – зробив одразу 10 замін. Євген Коноплянка, Євген Шахов, Сергій Кривцов, Богдан Бутко, Іван Ордець, Едуард Соболь, Максим Малишев, Віктор Циганков, Володимир Шепелєв та Артем Бесєдін вийшли замість Віктора Коваленка, Руслана Маліновського, Олександра Кучера, Миколи Морозюка, Ярослава Ракицького, Миколи Матвієнка, Тараса Степаненка, Андрія Ярмоленка, Сергія Сидорчука та Євгена Селезньова. Єдиний гравець, який провів обидва тайми на полі у складі України – голкіпер Андрій Пятов.

Колега Шевченка у збірній Мальти Пʼєтро Гедін теж зробив багато замін – 9.

Саме це і стало причиною неврахування цього товариського матчу в реєстрі ФІФА, хоч тоді ще ФФУ, за даними «Футбол 24», намагалася зареєструвати його як офіційний. Ось як це пояснили тоді у ФІФА:

«Матч Україна – Мальта не може розглядатися як офіційний матч національних збірних з огляду на той факт, що було проведено 10 замін. Для офіційних матчів, згідно з правилами гри, неможливо використовувати більше, ніж 6 замін, про що йдеться у правилі №3 правил гри».

Як тоді арбітр дозволив понад 6 замін в обох команд? Правило №3 допускає більшу кількість замін за умов, що команди домовилися про більшу максимальну кількість замін, і арбітр був про це поінформований перед матчем. Але йдеться про «усі інші матчі», а не офіційні матчі національних команд. Відповідно, понад 6 замін зробили цей матч «іншим», а не матчем збірних.

Мальті, звісно, ця історія образливіша – історична перемога тоді ніяк не врахувалася у рейтингу збірних і фактично лишилася віртуальною.

Ребров скаржився на правило напередодні спарингу з Німеччиною. А ще згадав той матч з Мальтою

На пресконференції, присвяченій своєму призначенню, головний тренер збірної України Сергій Ребров скаржився на те, що у спарингу з Німеччиною було доступно лише 6 замін, а не 10:

«На жаль, ми можемо використовувати тільки 6 замін. Вважаю, що у цій грі було б дуже важливо використовувати 10 замін. Але як є, так є. Думаю, цей матч важливий у контексті відносин України з Німеччиною, для них це тисячна гра, дуже важлива».

Власне, у своїй відповіді Ребров сам і пояснив, чому Німецький футбольний союз не погодився б на понад 6 замін – усе ж в організації хотіли провести без обмовок 1000-й офіційний матч команди.

Щодо майбутньої зустрічі з Мальтою, то Ребров її на тій пресконференції теж згадав – відповідаючи на питання, чи відпустить гравців з команди на молодіжний Євро до цього матчу:

«Виклик гравців – я спілкувався з Русланом [Ротанем] з приводу тих гравців, які поїдуть зараз до молодіжки. Треба зрозуміти, яка збірна більш важлива. Я вважаю, що це національна збірна. Подивимось. Якщо хтось вважає, що з Мальтою можна грати будь-якими футболістами – то ми у 2017-му вже грали проти цієї команди. Спочатку потрібно зосереджуватися на національній збірній, тому після нашого матчу 19 червня все вирішимо».

Фото: фейсбук Андрія Павелка

Інші пости блогу

Всі пости