Tribuna/Волейбол/Блоги/Як збірна України з волейболу програла матч року
Блоги

Як збірна України з волейболу програла матч року

30 липня, 20:20
22
Як збірна України з волейболу програла матч року

Чоловіча збірна України з волейболу поступилася у півфіналі Челенджеру збірній Туреччини 2-3 (25:18, 23:25, 17:25, 25:19, 13:15) і втратила шанси потрапити до Ліги націй на наступний рік.

Це був «достроковий фінал». Дуже здивуюся, якщо Катар зможе обіграти Туреччину у фіналі.

Ми ж зіграємо у матчі за третє місце проти чилійців. Щоправда, цей матч вже не матиме глобального турнірного значення.

Наші волейболісти знову програли туркам на тай-брейку, як і місяць тому у фіналі Золотої ліги. Але тепер ставки були набагато вищими. Це був, без перебільшення, «матч року» для нас. Так, попереду ще більш престижні турніри – Чемпіонат Європи та Кваліфікація Олімпіади. Але будемо відвертими, на перемогу (або перші два місця кваліфікації) ми там не претендуємо. А тому ті ігри будуть дуже важливими, але не настільки, як ця гра, коли «або все, або нічого».

Ми не тільки втратили можливість зіграти у мегапрестижній Лізі націй наступного року, але і, за великим рахунком, шанс відібратися на Олімпіаду по рейтинговому добору (він і так був невеликим, але все ж). Ті 45 балів, які треба відіграти, без Ліги націй не осилити. А тому, сподіваюся, головний тренер збірної Угіс Крастіньш відпустить ситуацію і у матчі за третє місце дасть пограти резерву, який треба награвати.

Я розумію сум і розчарування вболівальників, які так чекали на успіх. На гілці матчу палало. Засмучені користувачі не соромилися у висловлюваннях. Тут були і «безхребетність», і «бездарність», і більш образливі висловлювання щодо нашої команди. Але давайте розберемо матч, коли емоції трохи стихли і поглянемо на гру із «холодною» головою.

Ми програли більш рейтинговому супернику (найрейтинговішому на турнірі), поступившися лише дещицю (!). Той випадок, коли можна казати «трохи не пощастило». Програли супернику, у якого волейбол на підйомі. Турецька ліга зараз входить у європейський топ-3 (за відсутності країни-404), їхні представники постійно грають у Лізі чемпіонів, про що ми можемо тільки мріяти. Ми програли супернику, який цілеспрямовано готувався до нас, як і ми до них. Ніякої недооцінки з обох сторін бути не могло. Ми програли супернику, який грав у фіналі Челенджеру і минулоріч (програли 1-3 Кубі).

Для стороннього спостерігача це була пісня, а не гра. Круті повороти сюжету, геройства від різних гравців на різних проміжках матчу, боротьба та інтрига до самого кінця. Ну не може ж бути все у нас погано, як пишуть у коментарях, коли видається така рівна і напружена гра. Давайте згадаємо докладніше цю гру і розберемо наші успіхи та невдачі.

1 сет (25:18)

Розпочалася гра так, наче ми ще не приїхали на неї. 1:6, 3:8... Всі наші атаки в блок (причому чохлять наших лідерів – Тупчія, Плотницького, Терьоменка), діагональний турків Лаґумджія (211 см.) легко проходить нас по висоті. Стало якось тривожно. Крастіньш бере тайм-аут (при 1:5), трохи заспокоює хлопців. І тут виявляється, що у турків проблема із прийомом планера Семенюка, а ще включається наш блок (не виграними очками, а пом’якшеннями, що дає шанс на догравання). Ми беремо 4 брейкові очки в ряд і вже 8:8, можна боротися. А потім ще додає два несподівані (зазвичай він перестраховуються) ейси Ковальов (перший смішний – діагональний не встиг зійти з лінії подачі, яка летіла в аут). Турки починають нервувати, помилятися (трос при скидці на чистій сітці, очко за неправильну розстановку (щоправда, і у нас таке було). Плотницький класно скидає під задню лінію (благо, на півфіналі вже були челенджі), потім додає ейс, і вже 19:14. В кінці сеті Синиця будує гру через Тупчія, і Василь не помиляється. А Ковальов додає ще один ейс.

При 23:18 трапляється цікавий епізод. Турки беруть челендж на торкання нашого блоку. До катарських організаторів взагалі купа питань, тож тут челендж виражається у загальному повторі із зумом, на якому нічого не видно. Суддя залишає очко на користь України, а капітан турків Екші з пересердя б’є рукою по стійці судді. В результаті отримує червону картку.

Мабуть, багато хто не знає значення карток у волейболі. Червона картка карається очком без вилучення. При наступній червоній картці дається червона+жовта - вилучення до кінця сету, а ще більше - червона+жовта окремо - тоді вже вилучення до кінця матчу.

Організатори, мабуть, правила не дуже знають, тож тримали рахунок 24:18 всі три хвилини перерви між сетами, аж поки не зрозуміли, що починається вже новий.

Як підсумок першого сету: ми виграли за рахунок класної подачі. Зіпсованих майже не було, а ті, що подавалися, здебільшого були складними. Програвши початок партії, наші хлопці почали грати розкуто, і це дало результат.

2 сет (23:25)

Чудовий початок 6:3. Впевнений зйом (Вася все так же у вогні), є доводка (а відтак і перший темп), Плотницький додає ейс. Але потім починаємо занадто перестраховуватися і турки майже наздоганяють 11:10. Угіс бере тайм-аут, на якому наголошує, що варто грати розкуто, більше ризикувати, не зажиматися. Наче це дає результат, беремо три очки в ряд (знову подача Олега допомагає), 14:10, потім 16:11, мали шанс з догравання на 17:11. Наші атакуючі гравці пристрелялися, навіть Ковальов додав жорсткості.

Здавалося, все в наших руках. Але Ілля дуже нестабільний гравець. Після помилкових дій втрачає впевненість, стає пом’якшувати удари, і тоді все погано. От і тут допускає дві помилки в ряд (блок суперника і помилкове рішення на другому дотику м’яко атакувати).

І вже 16:14, даємо туркам повернутися в сет. Але зйом тримаємо, наче все йде за нашим планом. І в той же час допускаємо помилки. І як би в тих ситуаціях, коли можна ризикувати (при брейкових шансах), але все ж. При 19:16 Плотницький потрапляє легким м’ячем в трос (так, без атаки там, але хай би турки ще постаралися), а при 20:17, на чистому дограванні Тупчій б’є в аут. Ех, було б 21:17, можна було б закривати сет. Потім Плотницький отримує блок, стає 20:19 і Крастіньш бере другий (останній) тайм-аут.

Це була тактична помилка. Ні, тайм-аут може й потрібен був, але він взяв його на планері (безпроблемному) суперника. Плотницький знімається норм, але при 21:20 на подачу виходить найнебезпечніший Лаґумджія і дає три брейкові очки (не справляються з прийомом Ковальов та Бойко, а Тупчій б’є в блок). І збити цю подачу тайм-аутів вже немає.

Далі йдуть просто зйоми на подачі суперника (хоча і тут Ковальов на сетболі б’є в аут, але опоненти залізли в сітку) і турки виграють 23:25. Остання подача Тупчія в сітку.

Підсумок другого сету: віддали сет, який не можна було віддавати. До 16:11 все йшло чудово, а потім просто просіли. Тупчій перестав попадати, а Ковальов просто розсипався під тиском. Турки ж сперечаються за кожен м’яч, навіть коли і близько неправі. Наприклад, коли сам на пів руки заліз у сітку, доводить, що це зробив суперник. Це некрасиво, але дієво на психологічно нестійкого суперника. Ну і подача Лаґумджії пішла в дуже невчасний момент.

Як і третій сет у фіналі Золотої ліги, коли ми програли з 18:14, цей сет став значною мірою ключовим. Хоча до розв’язки було ще далеко.

3 сет (17:25)

Наші в психологічній ямі. Початок 1:5, турки несуться. Блокують Тупчія, Ковальова, Семенюка, ще раз Юрій б’є в аут. Взагалі, незвично слабкий матч від Семенюка. Крастіньш бере тайм-аут, випускає Євстратова на пас. Але Сергій явно не готовий (ех, згадуємо Щиткова в цей момент), навіть по краях не може толкового пасу дати. Але скорочуємо якимось дивом до 8:9. Та знову Семенюк не забиває першим темпом, турки тягнуть в захисті, а тут ще у Плотницького пішов спад.

Олег приймає ряд неочевидних рішень (як то атака з першого пасу по трибунах). При 10:15 Крастіньш бере другий тайм-аут, повертає Синицю. Юрій, до речі, добре перезарядився на лавці, і до кінця матчу добре відіграв. Але наші головні надії в атаці явно втомилися: Олег чередує хороші дії з поганими, а Василь взагалі перестав проходити блок. Угіс випускає Кісілюка, але той також помиляється.

Підсумок третього сету: наші в ігровій кризі. Головна ударна сила просіла: Тупчій втомився, Плотницький почав дещо нервувати. Семенюк взагалі провалюється. Резерву у нас немає: ні Євстратов, ні Кісілюк не зайшли. В цей момент подумалося, що повернутися нам буде надзвичайно важко.

4 сет (25:19)

Але ж і турки не залізні, втома накриває і їх. Наші починають потроху оживати. Так, програємо початок сету 4:5, але із цих програних 5 очок у 4 випадках ми мали догравання. Навіть, вперше Синиця грає пайп (щоправда, після цього два невдалих було). Не вистачає нам чіпкості у захисті, але шанси з’являються. В атаці просто все на себе бере Плотницький і тащить в одного. На Ковальова надії немає (після першого сету все став пом’якшувати, а від цього користі нуль), а Тупчій все ще перезавантажується.

При 12:14 трапляється ключовий момент сету. Наші беруть челендж на торкання сітки, виграють його (замість 12:15 отримуємо 13:14), а пасуючий суперника Екші вирішує дати реваншуватися своєму центральному блокуючому Бедірану (хоча там торкання сітки було у Субаші), якого двічі підловлює Терьоменко. Особливо зухвалою була перша спроба, коли Екші пасував із 3,5 метрів. І вже 15:14 на нашу користь.

Взагалі, Дмитро провів гарний матч, підтвердив свій високий клас. Турки починають нервувати, приймати неправильні рішення (спайк в трос, проста скидка). А тут ще Синиця добре вийшов на подачу і ми впевнено забрали кінцівку партії.

Підсумок четвертого сету: партія Плотницького, Терьоменка та Синиці. Олег дуже круто потащив. Тупчій все ще «відпочиває», за всю партію лише раз ударив. Але це рішення нашого пасуючого, грузити того, в кого зараз летить (хоча Олег і помилявся часом). Ну а Терьоменко зробив різницю в середині партії.

Команди виглядають втомленими перед тай-брейком. І це не дивно: що фізична, що психологічна напруга максимальна.

5 сет (13:15)

Вирішальний момент і наш найбільший біль. Я вже говорив у попередніх своїх постах, що турки дуже добре потренували тай-брейки в Золотій лізі, вигравши 4 із 5 п’ятисетових гри. І ось знову ця ситуація. У фіналі Золотої ліги ми просто провалилися з ними, програвши без шансів 6:15, не подавши жодної подачі за сет.

І знову, як і місяць тому, як і в першому сеті, ми наглухо провалюємо початок сету. 0:5 – це завелика фора на тай-брейку! Хоча вже на першому очку в нас було догравання і мали забирати його. А потім знову мимо від Семенюка першим темпом, два поганих прийоми Ковальова (один на ейс), і двічі чехлять Плотницького. Е-ех. Крастіньш взяв тайм-аут ще на 0:3, потім випустив Полуяна замість Кавальова (ненадовго), але поки дуже кисло. Навіть диво-блок один-в-один від Плотницького на Лаґумджії не заводить.

Ось уже 2:7, 3:8. Гра Синиці на Плотницького не проходить, Олега чохлять. Починає потроху підключати Тупчія: Василь ще може, тричі пробиває. Підключається подача Семенюка (хороший планер, настраждалися від нього турки), двічі турки залазять у сітку (хоча все рівно сперечаються і намагаються довести протилежне), і вже 6:8, можна боротися. Маємо два догравання, ну ще одне брейкове очко. А, ні. Але боремося! Декілька разів добре грає у захисті Плотницький (як же він все робить на вищому рівні, ніж інший догравальник), і вже знову -1. 8:9, 10:11.

Далі помилка на прийомі Ковальова на подачі Субаші, і Тупчій на незручному пасі б’є в блок. 10:13. Крастіньш знову намагається випустити Полуяна замість Ковальова (вже ж було в цьому сеті!). Добре, що судді помітили і змусили виправити до подачі, інакше б покарали очком. Все? Ні, повертаємося. Блок Синиці, важке догравання Плотницького і знову -1, 12:13.

Наступне очко стало вирішальним. Аби зрівняли, то мали б вже психологічну перевагу, турки трималися із останніх сил. У цьому розіграші ми двічі заблокували суперника із відскоком на їхню половину, двічі зіграли в захисті, мали два догравання (перше не розібралися кому пасувати, а друге від Плотницького потягнули турки у захисті), і пропустили після пайпу на подвійному блоці «під шкіру».

Олег просто завалився без сил на паркет і довго не міг встати, розумів, що означав той розіграш. Ох і обідно, було так близько! Зйом ми взяли (Тупчій постарався), 13:14, на подачі Плотницький. Є надія, від Олега можна чекати ейсу чи вибитого прийому. Але турки справляються з прийомом, а Субаші б’є пайп під саму задню лінію. Все, поразка.

Підсумок п’ятого сету: Ну не можна давати фору в 5 очок вже на початку чи всередині вирішальної партії. Молодці, що не опустили руки. Дуже потужно зіграв Тупчій, а у Плотницького банально не вистачило сил дозатягнути «в одного».

Отак ми програли головний матч сезону. Це була епічна битва з, на жаль, негативним для нас результатом.

Передивившись гру, я не можу сказати, що наші не хотіли, не боролися, не старалися. Дуже хотіли і дуже старалися, але суперник виявився серйозним. Плюс психологічний тиск, з яким не всі змогли справитися. А достойної лавки у нас немає.

Із підсумкової статистики:

Сети (Туреччина-Україна): 3-2

Очки: 102:103

Атака: 41-62

Блок: 18-10

Подача: 5-6

Помилки: 24-38

Найрезультативніші гравці: Лаґумбджія 19, Субаші 14 – Плотницький 22, Тупчій 17.

Як бачимо, ми були набагато сильніші в атаці. Але програли на блоці, а головне, своїми помилками (різниця -14).

Підсумки Челенджера вже зробимо по закінченні турніру. Поки ж просто шкодуємо за втраченим шансом.

P.S. Жінки синхронно з чоловіками програли свою вирішальну гру француженкам 0-3 (10:25, 20:25, 22:25). Тут просто суперник виявився сильнішим. На якийсь аналіз, після емоцій чоловічого півфіналу, сил вже не залишилося.

November87
Дякую за гарний аналіз гри!
Відповісти
Mикола Ткаченко
відповів на коментар користувача November87
Дякую. Хоча важко було передивлятися гру з холодною головою.
Відповісти
Андрій Сеньків
Ну, наступного року вийдуть в Лігу Націй - на шляху вже не буде турків)
Відповісти
Mикола Ткаченко
відповів на коментар користувача Андрій Сеньків
Сподіваюся. Хоча закидувати шапками не варто. Будуть непрості чехи, португальці, хтось із Ліги націй (може ті ж турки).
Відповісти
ak-75
відповів на коментар користувача Андрій Сеньків
Не буде турків - будуть болгари, канадці або кубинці. Та й катарці також не подарунок... Так що суперник знайдеться. А ще є прогресуючі чехі, можливо, австралійці. У волейбол вміють грати зараз всюди.
Відповісти
Mикола Ткаченко
відповів на коментар користувача ak-75
Та тут малося на увазі не сила суперника, а те, що останніми роками ми "клієнти" турків (згадуємо ще ЗЛ-2021). А суперники будуть ще і в ЗЛ, в Челенджер треба буде потрапити.
Відповісти
Показати ще 1
vova79
да, с 0-2 турки бы уже не ушли, зубами нужно было выгрызать вторую партию, тем более с 16:11
Відповісти
Philip Harmash
Червона картка не карається видаленням гравця до кінця партії. Виправте будь-ласка.
Відповісти
Mикола Ткаченко
відповів на коментар користувача Philip Harmash
Так, справді, дякую за уважність. Червона - це лише зауваження (мінус очко), а не вилучення (червона+жовта). Виправлю.
Відповісти
Не Відчуваю
Ну і якщо уже критикувати , то до кінця)) А що за форма у збірної, в мене в школі 10 років тому і то краще виглядала ?
Відповісти
Mикола Ткаченко
відповів на коментар користувача Не Відчуваю
То просто у вас школа гарна була))
Відповісти
Не Відчуваю
відповів на коментар користувача Mикола Ткаченко
Та звичайна ЗОШ в СМТ. Ну реально, форма - дно)
Відповісти
Не Відчуваю
Найгірше те, що втратили шаснс і можливість для подальшого прогресу. Зараз Україна в такій позиції, що в ЗЕЛ команди набагато слабкіші і з ними сильно чогось не награєш та не спрогресуєш. А команди з якими було б цікаво грати (Куба, Нідерланди...) грають в ЛН
Відповісти
Штурмгевер
Дивує абсолютна не віра автора в чоловічу збірну , і така ж віра в жіночу!
Відповісти
Mикола Ткаченко
відповів на коментар користувача Штурмгевер
А де ви бачите невіру в чоловічу збірну???
Відповісти
Штурмгевер
відповів на коментар користувача Mикола Ткаченко
У Ваших текстах ...що це її максимум ... що не відіграють очки до десятки ... що на олімпійській кваліфікації їм нічого не світить...
Відповісти
Mикола Ткаченко
відповів на коментар користувача Штурмгевер
Ви не плутайте об'єктивну оцінку з невірою.
Відповісти
Jarki
З браузера мобільного не відкривається матеріал, лише заголовок та фото видно
Відповісти
Volоdymyr Harets
відповів на коментар користувача Jarki
гляньте зараз, текст має бути доступним вже
Відповісти
Jarki
відповів на коментар користувача Volоdymyr Harets
Так, вже все відображується, дякую!
Відповісти
Mикола Ткаченко
відповів на коментар користувача Jarki
Це частий глюк. Просто рефрешніть сторінку.
Відповісти

Інші пости користувача

EuroVolleyM 2023. Підсумки
12 вересня, 20:03
36
Всі пости